Orion Lyceum

Ontdek jouw talenten!

Maak een virtuele tour door onze school. Als je de tour hieronder start nemen we je mee in onze virtuele rondleiding.
Ben je er klaar voor?

Start de tour en klik op onze school!

Over Orion Lyceum

Het Orion Lyceum staat voor onderzoekend leren, persoonlijke ontwikkeling en maatwerk

Op het  Orion Lyceum voor havo en vwo leer je elkaar snel kennen. Het is een overzichtelijke school met in elke jaargang zo’n 40 leerlingen. Je volgt lessen in leerateliers en bent op afwisselende manieren met lesstof bezig.

Ben jij op je plek bij het Orion Lyceum?


ONDERZOEKEND LEREN


Op het Orion leer je op een creatieve en onderzoekende manier: vanuit nieuwsgierigheid en interesse ga je aan de slag met de lesstof.  Wat wil je precies te weten komen? Hoe ga je dat doen? Wat heb je nodig?


Je leert hoe onderwerpen samenhangen, want in de wereld buiten de school staan deze ook niet los van elkaar. Zo ga je in de eerste klas vakoverstijgend onderzoek doen naar Pompeï, een samenwerking tussen de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Aan de hand van teksten en interactieve samenwerkingsopdrachten ga je als een detective speuren in de geschiedenis.


Je krijgt bovendien les in onderzoeksvaardigheden. Je doet drie onderzoeken per jaar over verschillende onderwerpen. Over elk onderzoek geef je een presentatie, waarbij je ouders, leraren en andere mensen die voor jou belangrijk zijn van harte worden uitgenodigd.


PERSOONLIJKE ONTWIKKELING


School draait niet alleen om vakken leren en cijfers halen, maar ook om je persoonlijke ontwikkeling. We willen graag dat je weet wie je bent, wat je talenten zijn en wat jouw doelen voor de toekomst zijn.


Heel belangrijk hierbij is je leergroepbegeleider. Je kunt altijd op hem terugvallen wanneer dat nodig is.  Tijdens leerplantijd begeleidt hij je bij het leren, bij het doen van onderzoek en bij je persoonlijke ontwikkeling. Deze persoonlijke ontwikkeling leg je vast in je portfolio, samen met de voortgang van je leerproces. Dit portfolio is een belangrijk element van het Orion onderwijs waar je reflectieopdrachten, tips en tops van docenten en meer in bijhoudt. Het gaat je hele schoolloopbaan met je mee.


Op het Orion Lyceum willen we je kijk op de wereld buiten de school vergroten, zodat je stevig in de wereld komt te staan. Om de week krijg je Orion-uren. Deskundigen komen praten over hun vakgebied, je kijkt interessante films, je volgt maatschappelijke stages en je gaat op excursie. Ook staan er regelmatig keuzecursussen op het programma zoals robotica, drama, yoga, zelfverdediging en fotografie. Je kunt ook talen kiezen, waaronder Grieks, Latijn, Russisch en Italiaans. In de bovenbouw beleef je met je medeleerlingen de leergebiedoverstijgende week (LOW). Dit is een internationale excursie naar een land als Polen, Italië, Kroatië of Spanje. Leerlingen mogen samen bepalen naar welk land ze willen gaan en wat ze ter plaatse willen doen.  Hun reis!


MAATWERK


Op het Orion Lyceum bieden we maatwerk. Wij zien het als een belangrijke taak om jou als leerling goed te leren kennen en je te begeleiden bij jouw eigen leerroute.

Op het Orion zijn klaslokalen als leeratelier ingericht. Tijdens de onderbouw volg je hier de vaklessen. In het leeratelier werk je afwisselend aan instructietafels, zelfwerkplekken en verdiepingsplekken. De docent krijgt hulp van co-teachers. Zo kunnen we lessen op meerdere niveaus aanbieden en je optimaal begeleiden in je leerproces.


Bij vakken waarvoor je een uitzonderlijk talent hebt, kun je ook keuzes maken. Je kunt sneller door de stof heen, meer uitdaging krijgen, een aanvullend traject oppakken – net waar jij behoefte aan hebt.


In de regio Breda zijn wij de enige middelbare school aangesloten bij de vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS). We bieden de omgeving, faciliteiten en begeleiding waarin (hoog)begaafde kinderen zich goed kunnen ontwikkelen.

Plattegrond

Deze plattegrond geeft je een goed beeld van hoe onze school is ingericht. Als je straks naar onze school komt zul je dus zeker niet verdwalen.

Download als PDF

Promo Orion

Meer video's

Uitleg Rembrandt
Vlog van Evi
Vlog van Senn

Volg Orion Lyceum op social!

Of bezoek de website https://www.orionlyceum.nl

Close Bitnami banner
Bitnami